De herfst heeft zijn intrede gedaan. Hopelijk krijgen we nog een paar mooie nazomerdagen. Om daar optimaal van te kunnen genieten en in de vroege, al donkere avonduren nog buiten te kunnen zijn, is het handig om op de juiste plekken in de tuin verlichting aan te brengen. Ook kan tuinverlichting heel sfeervol zijn, waaraan je ook plezier beleeft als je op een stormachtige herfstavond of kille winternacht lekker warm binnen zit. Bovendien houd je met wat lichtpunten in de tuin, of ze nu voorzien zijn van bewegingssensoren of niet, inbrekers op afstand. Tips en tricks voor het kiezen en aanleggen van tuinverlichting.
Elektriciteit of zonne-energie
Heb je een nieuwe tuin of ben je bezig met de aanleg van nieuwe paden, een vijver of een terras? Kijk dan meteen naar de beste plekken voor het aanbrengen van verlichting en de eventueel benodigde elektriciteitskabels. Anders moet je straks je tuin weer overhoophalen om de kabels aan te brengen. Bij traptreden, muurtjes van verhoogde plantenbakken of een verhoogde vijver is het fraai en handig spots in de steen te (laten) verwerken. Tegenwoordig zijn er veel led-lampen verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Dan heb je geen omkijken naar het aanleggen van kabels en lichtschakelaars.
Functionele tuinverlichting
Bij de voor- en achterdeur, het fietsenrek, het terras, traptreden, de vijver, het tuinhek, de poort, de schuur, garage of het pad daarnaartoe kun je in de donkere herfst- en wintermaanden wel wat licht gebruiken. Anders liggen valpartijen op de loer, of kun je per ongeluk een mooie plant of pot laten sneuvelen. Lampen die op zonne-energie werken geven doorgaans weinig licht, dus laat de elektricien of hovenier op de betreffende plekken wandarmaturen met voldoende led-licht aanbrengen. Daarbij moet de verlichting zó geplaatst worden dat je er niet door verblind wordt, dus in een schuine stand naar beneden gericht. Ook verlichting met melkglas zorgt ervoor dat je niet verblind wordt. Langs paden zijn lagere staande armaturen handig, al dan niet met een lichtbron die het licht naar onderen verspreidt.
Sfeervolle tuinverlichting
Hierin is de keuze enorm, kijk maar eens in ons tuincentrum in Aalsmeer. Van trendy lichtslingers tot klassieke lantaarns, van grondspots tot staande armaturen. Je wilt er natuurlijk geen kermis of continue kerstshow van maken – en je buren geen overlast bezorgen – dus bedenk goed waar je sfeerlicht wilt aanbrengen. Verlicht een boom of beeld met een grond-, aanlicht- of prikspot, zet de vijver in de spotlights of licht een plantengroep achter in de tuin uit voor een ruimtelijk effect. Kies zachte, gele lichtbronnen met lage wattages voor een subtiel, sfeervol resultaat.
Toptip
Of het nu om functionele verlichting of sfeerverlichting gaat: richt de lichtbron nooit rechtstreeks op of naar het huis, want dan krijg je het effect van een landingsbaan.