Een opvallende verschijning

Een opvallende verschijning

Lilium, wij kennen de plant beter onder de naam Lelie, is vanwege zijn opvallende verschijning zeer geliefd als snijbloem in boeketten. De oude Grieken waren al zo onder de indruk van de schoonheid van deze bloem dat hij ook verscheen in hun rituelen. Een Griekse bruid werd gekroond met een krans van witte lelies voor een puur en vruchtbaar leven. De witte lelie is ook vanwege de betekenis van reinheid en vruchtbaarheid ook veelvuldig in het christendom geassocieerd met de heilige maagd Maria. Voor ons is het een veelzijdige plant, die tegenwoordig in een zeer ruim kleurenpallet verkrijgbaar is.

U kent de lelie waarschijnlijk als een prachtig zomerbloeiende bol. In de winter kan hij prima dienst doen als een fleurige kamerplant die later, wanneer er geen nachtvorst meer is, naar buiten kan.

Wanneer u een lelie in de kamer zet zal hij direct in het oog springen. Als u juist veel groene planten in huis heeft, kan dit een prachtige breking in het geheel geven. Zet u de lelie bijvoorbeeld zelfstandig op een tafel of kast dan kan dit zelfs feestelijk ogen.

De zorg voor deze plant is vrij eenvoudig. Geef twee keer per week weinig water. Geef hem voldoende licht, maar let op dat hij niet te warm staat, dat verkort de bloeiduur. Wanneer de kamertemperatuur onder de 22 graden blijft, zal hij twee tot vier weken bloeien. Zodra er uitgebloeide bloemen zijn, moet u ze voorzichtig wegknippen. Dit zorgt ervoor dat de andere bloemen langer mooi blijven. Breng deze plant pas buiten, wanneer er absoluut geen nachtvorst meer is, anders zal hij sterven. Wanneer u de lelie buiten wilt behouden in een pot, moet u wel weten dat deze winterharde bol, wanneer hij tot aan de grond afgestorven is, vorstvrij zal moeten overwinteren. Als u daar niet de ruimte voor heeft kunt u hem beter in een perk planten. Plant de bol diep genoeg in de grond, zodat hij niet door de vorst beschadigd kan raken.

Voor meer advies over deze veelzijdige bloem kunt u altijd terecht in ons tuicentrum.