Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling. De plant heeft meerdere verschijningsvormen: met vlammende toortsen, smalle staarten of een sprookjesachtige kam die eruitzien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig. Celosia heeft een licht kruidige geur en geeft maandenlang plezier met haar bijzondere bloei. 

Herkomst 

Celosia groeit in de tropen en heeft zich vanuit Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië verspreid naar vele andere tropische gebieden. De plant behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae) waar ook andere flamboyante types als Amaranthus en Atriplex bij horen. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is een Celosia plant zeer op zijn plaats. 

Verzorgingstips

  • Celosia staat het liefst op een koele en lichte plek; zo bloeien ze het langst. 
  • De planten hebben wat zachter blad waardoor ze meer verdampen en dus ook wat meer water nodig hebben, zeker bij warm zomerweer. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Enigszins slap hangend blad is een signaal van Celosia dat het tijd wordt voor een slokje. 
  • Voor een rijke bloei geef je de planten elke twee weken plantenvoeding en verwijder je de uitgebloeide bloemen. 
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen. 
  • In de zomermaanden kan Celosia ook naar buiten op het balkon of terras en als eenjarige tuinplant worden toegepast.